Rýžový papír je fantastický dekorační materiál, pomocí kterého snadno a efektně nazdobíte, oživíte a zrenovujete nebo vyrobíte originální výrobky. Za pomocí lepidla se lepí na dekorovaný povrch. Tato technika se nazývá decoupage (někdy také ubrousková technika).

Kufřík zdobený rýžovým papírem

Rýžový papír je poloprůhledný a jednoduše přilne k povrchu, na který ho chceme nalepit. Je pevnější a silnější než tenká vrstva klasicky používaného ubrousku, tudíž nenasákne ihned lepidlem a netrhá se. Navíc díky většímu formátu dokážete využít i větší motivy ba dekorovat tak nábytek a jiné velké plochy.

Budeme potřebovat:

Materiál na lepení rýžového papíru

1. Je ideální aby předmět, na který chcete dekorovat, měl světlou barvu. Protože je papír poloprůhledný, na tmavém podkladě hrozí, že motiv papíru zanikne.

Pokud je podklad tmavý, nejdříve ho podmalujte bílou nebo jinou světlou barvou.

2. Rýžový papír můžete aplikovat celý nebo mnohem zajímavější je použít jenom části motivů. Části rýžového papíru doporučujeme vytrhnout, ne vystřihovat. Trháním vytvoříte méně znatelné přechody mezi papírem a podkladem

TIP: Pro snadné trhání si místo, které chcete vytrhnout, ohraničte velmi mokrým tenkým štětcem (namočeným do čisté vody). Papír se pak lépe trhá - rýžová vlákna se rozmočí a snadněji povolí.

3. Místo, kam chcete papír nalepit, důkladně natřete lepidlem na decoupage. Přiložte rýžový papír a tím stejným štětcem namočeným do lepidla papír vyhlaďte a přitlačte k podkladu. Postupujte od středu do všech stran. Nechte důkladně zaschnout. Lepidlo na decoupage slouží zároveň jako lak, proto vyberte lepidlo podle toho, zda chcete finální výrobek lesklý, saténový nebo matný.

 5. Přechody mezi papírem a podkladem můžeme zamaskovat pomocí  akrylové barvy, kterou natupujete houbičkou.

6. Máte hotovo. Na papír můžete dále malovat, tisknout razítka...

7. ...a dekorovat ho pomocí šablon apod.

TIP: OBJEVTE KOUZLO RÝŽOVÉHO PAPÍRU BEZ POTISKU! 

Rýžový papír bez vzoru si můžete nadekorovat podle sebe: na podklad použít barvy ve spreji, razítkovat, nakreslit si vlastní motivy nebo nápisy. Takto nadekorovaný papír můžete použít jako jakýkoliv jiný rýžový papír. Dostanete tak nápisy například na na sklo, nebo pokud máte oblíbené motivy razítek, můžete jimi zajímavě dekorovat předměty, na které by se razítka nedala otisknout přímo (třeba kvůli zaobleným plochám nebo do rohů).

7. Po dokončení projektu doporučujeme celé dílo důkladně přelakovat lepidlem na decoupage, pokud chcete výrobek vystavit venku použijte akrylový lak. Pokud si třeba chcete vyrobit vlastní kachličky, nadekorujte dřevěné destičky a přelakujte je speciálním voděodolným lakem aqua stone.

A JEŠTĚ PÁR ZAJÍMAVOSTÍ:

Rýžový papír vyrábí ze stonků subtropického velkého keře Tetrapanax papyfier – aralia papírodárná. Roste v východní a jižní Asii. Stonky jsou vyplněny bílou dření, která se rozřeže na tenké plátky, ty se nakladou vedle sebe, slisují a usuší. Vznikne tak náš oblíbený rýžový papír.