Budete potřebovat
- Obdélníkové sušenky – můžete použít např. linecké, máslové sušenky,
perníčky atd.
- 125 g bílého a 125 g světle růžového fondánu (na obarvení fondánu
na světle růžový odstín použijte gelové potravinové barvivo odstín Pink)
- Silikonová podložka pro snadnější rozvalování fondánu (není nutná)
- Moučkový cukr na podsypání fondánu
- Malý váleček na rozválení fondánu
- Vykrajovátko ve tvaru malého srdce (použila jsem malé srdce ze sady
na linecké kartičky)
- Kráječ na pizzu
- Malé zubaté rádlo nebo rádlo na střihy
- Potravinové gelové barvivo odstín Rose
- Malá nová malířská paleta nebo mistička na míchání barev
- Nový plochý štětec a tenký štětec
- Trochu vody v malé mističce
- Rozmanitá srdíčková razítka STAMPO-SCRAP-SRDICKA
- Mašlovačka
- Zavařeninový sirup (viz recept níže)
- Plochý nůž nebo cukrářský roztírací nůž usnadní manipulaci
s fondánovými ozdobami
Zavařeninový sirup
V malé mističce metličkou rozmíchejte trochu zavařeniny (např. malinové, jahodové nebo meruňkové). Přilijte trochu vroucí vody a důkladně promíchejte. Používám poměr 1:1. Např. 20 g zavařeniny na 20 ml vody. Sceďte, čímž odstraníte případné kousky ovoce a nechte vychladnout. Přidat můžete kapku nějakého dobrého likéru, ale není nutné.
Postup:
-
Připravte si zavařeninový sirup a upečte obdélníkové sušenky o rozměru přibližně 4 x 5 cm. Obdélníky z těsta vykrájejte kráječem na pizzu.
-
Nechte vychladnout.
-
Opláchněte a utřete do sucha pracovní plochu i kráječ na pizzu. Připravte si pomůcky na zdobení (viz první obrázek níže).
-
Na pracovní ploše nebo silikonové podložce rozválejte na tenko kousek bílého i růžového fondánu, max. 1 mm tlustá placka (viz druhý obrázek) a kráječem na pizzu z něj vykrájejte obdélníky ve velikosti sušenek. Je-li fondán lepivý, trochu podsypejte moučkovým cukrem.
-
Zubatým rádlem naznačte linky obálky (viz druhý obrázek).
-
Špejlí naneste na paletu nebo do mističky trochu gelové barvy odstín Rose a plochým štětcem naneste na vybrané srdíčkové razítko. Na kousku fondánu můžete razítkování nejprve vyzkoušet. Stačí jen malinko barviva. Na bílé obdélníky představující list papíru natiskněte srdíčkové květiny a na kus tence rozváleného bílého fondánu natiskejte malá srdíčka. Ta vykrojte malým vykrajovátkem ve tvaru srdce. Na listy papíru naznačte linky zubatým rádlem (viz třetí obrázek).
-
Na růžové obálky přilepte štětcem namočeným v trošce vody malá srdíčka (viz čtvrtý obrázek).
-
Fondánové ozdoby k sušenkám přilepte trochou sirupu, který na sušenky naneste mašlovačkou. Stačí jen malinko sirupu. Ozdoby vám pomůže z pracovní podložky podebrat a na sušenky nandat malířská špachtle nebo tenký roztírací nůž. Nehrozí tak poničení ozdob prsty.
Přeji krásný svátek zamilovaných a mnoho milostných dopisů.
Vaše Hanka Rawlings
Autorka knihy o pečení a zdobení Sladký design