Výrobci
Workshopy a Akce

 


Heureka.cz - Porovnání cen a srovnání produktů z internetových obchodů

 

Razítkované perníčky od Hanky Rawlings

Razítkované perníčky od Hanky Rawlings - Aladine.cz   

24. den

RAZÍTKOVANÉ PERNÍČKY

 

Vyrobte si s námi perníčky a orazítkujte si je.

  • Budeme potřebovat:

  • Perníkové těsto

  • Mouku na podsypání těsta

  • Vál a váleček

  • Špejle

  • Žloutek rozmíchaný v trošce mléka

  • 250 g fondánu

  • Silikonová podložka pro snadnější rozvalování fondánu (není nutná)

  • Moučkový cukr na podsypání fondánu

  • Malý váleček na rozválení fondánu

  • Vykrajovátka vánočních tvarů

  • Potravinové gelové barvivo odstín vánoční červená a burgundy

  • Malá nová malířská paleta nebo mistička na míchání barev

  • Nový plochý štětec

  • Razítka StampoScrap Severské Vánoce

  • Mašlovačka

  • Švestková sirup (viz recept níže)

  • Plochý nůž nebo cukrářský roztírací nůž, který usnadní manipulaci

  • s fondánovými ozdobami

  • Ostré nůžky a vánoční stuha

Švestkový sirup:

V malé mističce metličkou rozmíchejte trochu švestkové zavařeniny.

Přilijte trochu vroucí vody a důkladně promíchejte. Používám poměr 1:1.

Např. 20 g zavařeniny na 20 ml vody. Sceďte, čímž odstraníte případné kousky

švestek a nechte vychladnout. Přidat můžete kapku nějakého dobrého likéru

nebo rumu, ale není nutné.

Připravte si švestkový sirup a oblíbené perníkové těsto a nechte rozležet.

Vál posypte trochou mouky a kousek těsta vyválejte přibližně na 3 mm

tlustou placku.

Vykrojte požadovaný tvar perníčku.

Přejete-li si perníčky na špejli, perníčky se špejlí rovnou upečte: do vykrojeného

tvaru opatrně natlačte ze zadní části perníku špejli a prstem namočeným v trošce

vody tenký proužek perníkového těsta přes špejli. Pečením bude krásně špejle

v těstě držet.

Vykrájené tvary perníčků dejte na plech s pečicím papírem a upečte. Hned

po vyndání z trouby ještě horké perníčky potřete glazurou ze žloutku a mléka.

Budou se krásně lesknout. Nechte vychladnout.

Na pracovní ploše nebo silikonové podložce rozválejte na tenko kousek

fondánu, max. 1 mm tlustá placka. Je-li fondán lepivý, trochu podsypejte moučkovým

cukrem.

Špejlí naneste na paletu nebo do mističky trochu červené a burgundy gelové barvy

a plochým štětcem namíchejte potřebný odstín červené. Na kousku fondánu můžete

odstín vyzkoušet, stačí štětcem malinko nanést. Pro tmavší odstín přidejte burgundy,

pro světlejší přidejte vánoční červenou. Štětcem nachystanou barvu naneste na razítko.

Razítkem natiskněte vzor na rozválený fondán a opatrně razítko odlepte.

Umístěte nad obrázek požadovaný tvar vykrajovátka a vykrojte fondánovou ozdobu.

Připravte si pomůcky na lepení ozdob.

Mašlovačkou naneste na perníček malinko sirupu. Stačí jen lehce potřít.

Nechcete, aby vám sirup z perníku stékal.

Plochým nožem opatrně podeberte fondánovou ozdobu a naneste na perníček

a přilepte.

Hotový perníček ozdobte mašlí s vánočním motivem a ostrými nůžky

zastřihněte konce.

Krásné vánoce a mnoho pohody a radosti u pečení a zdobení nejen v čase

adventním, ale i po celý rok 2014.

Vaše Hanka Rawlings

 

Hana Rawlings

W: hanarawlings.cz

Blog: hanascakes.blogspot.com

FB: https://www.facebook.com/hanarawlings

Autorka knihy o pečení a zdobení Sladký design

Kde knihu koupit: http://www.smartpress.cz/kucharky/sladky-design-peceni-

a-zdobeni-s-hankou-rawlings.html nebo ve všech kamenných knihkupectvích